Grm.se har bytt webbadress och finns numera på grennamuseum.se.

Gränna

Ett pittoreskt samhälle

Alla känner till Gränna, trots att det är ett ganska litet samhälle i de småländska skogarna, på många sätt likt många andra små samhällen i skogar i såväl Småland som på andra håll i Sverige. Varför är Gränna så känt då? För att de har sina polkagrisar såklart! Dessa långa, söta pinnar som från början bara fanns i en enda färg- och smaksättning men som idag finns i ett tjugotal.

Gränna är charmigt av flera anledningar och en plats man med fördel förlägger en semester vid och om inte en hel semester så åtminstone ett seriöst stopp för ett besök till Sveriges mest underbara godisfabrik.

Om Gränna

Gränna tillhör Jönköpings kommun och ligger inte särskilt långt från staden Jönköping. Det är en pittoresk liten tätort som officiellt anlades år 1652, av greve Per Brahe den yngre. Från början hette orten Brahe-Gränna. Förutom sina polkagrisar är Gränna känt för sin fruktodling, samt för att vara förbindelseplats för färjetrafik ut till Visingsö. En annan känd punkt i Gränna är restauranghotellet Gyllene Uttern.

 

Polkagrisen

Polkagrisen föddes ur änkan och sockerbagaren Amelia Erikssons kreativa sinnen som ett sätt att försörja sig själv och hennes dotter Ida efter att maken gått bort. Karamellstången som såldes av Amelia själv på torg och marknader blev snabbt en uppskattad godsak. När Amelia var som mest aktiv med tillverkning av polkagrisar fanns inga elspisar att koka sockret på. Hon gjorde allt på en spis som var vedeldad. Idag är det elektriska spisar som gäller och om du vill ha hjälp att installera en kan du vända dig till elektriker i Kungsbacka. Sedan kan du på egen hand testa att tillverka polkagrisar i köket.

Polkagrisen är en hård godisstång gjord på vatten, socker, pepparmintsolja, glukos och ättika. Klassikern är vit och röd, men idag finns en uppsjö olika färger och smaker och polkagrisar säljs ofta i stånd på marknader över hela Sverige.

Egentligen är det bara den rödvita varianten som får kallas polkagris och andra smaker ska egentligen kallas för karamellstänger, men alla karamellstänger producerade i Gränna efter Amelia Erikssons arv brukar gå under namnet polkagris.

Ta en titt på den fascinerande tillverkningen av polkagrisar!

 



Ska du ut på tur till Gränna så se till att packa med dig allt snus du behöver under resan, så slipper du jaga snus under din vistelse! Köp billigt snus här!